Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!




Pääsivulle

Shakin säännöt





Shakki on suosittu netissäkin toimiva lautapeli kahdelle, joka perustuu vuoropohjaiseen nappuloiden siirtoon. Mitä opittavaa shakissa on? Kun tunnistat kaikki nappulat ja tiedät, millä tavalla niitä on mahdollista siirtää, osaat jo pelata. Peli sisältää pelilaudan, jossa on 64 ruutua ja 32 nappulaa, joista siis kummallakin on 16. Yhdellä pelaajalla on (suluissa luku, joka kuvaa nappuloiden laatua ja tärkeyttä) 8 sotilasta (1), 2 ratsua (3), 2 lähettiä (3), 2 tornia (5), kuningatar (10) ja kuningas (äärimmäisen tärkeä). Jokainen näistä on erilainen - käymmekin seuraavaksi nämä erot läpi. Valkean ja tumman puolen nappulat ovat laudalla vastakkain kuin peilikuvat. Rivit on merkitty numeroilla 1- 8 ja linjat kirjaimilla a-h, ruutujen tunnistamiseksi. Kaikki valkean sotilaat ovat pelin alussa rivillä 2. Ensimmäinen rivi on hieman monimutkaisempi: ensimmäisessä ruudussa on torni, sitten ratsu, sitten lähetti, sitten kuningatar eli daami, sitten kuningas, sitten lähetti, sitten ratsu ja viimeisessä ruudussa h1, on torni. Vastustajan nappulat on asetettu laudan toiselle puolelle tosiaan niin, että ne näyttävät peilikuvalta, vähän ruskettuneemmalta vain.

Nappuloiden syömis- ja liikkumistavat

Pelin tarkoitus on päästä tilanteeseen jossa voi syödä vastustajan kuninkaan. Syöminen on sitä, että siirrytään ruutuun, jossa on jo vastustajan nappula. Tällöin vastustaja menettää kyseisen pelinappulan ja se siirretään syrjään. Millä tavalla nappuloita voi sitten liikuttaa? Jokaisen nappulan, paitsi ratsun, liike rajoittuu tyhjiin ruutuihin ja vastustajan nappuloiden syömiseen.

Sotilas siirtyy ensimmäistä kertaa siirrettäessä yhden tai kaksi eteenpäin (tätä kutsutaan kaksoisaskeleeksi) omalta puolelta lautaa katsottuna. Sotilas on ainoa pelinappula, joka liikkuu syödessä eri tavalla kuin muuten liikkuessa. Se nimittäin syö kahdesta ruudusta, heti etuviistoista. Muutakin ehkä aloittelijalle vaikeita asioita liittyy sotilaaseen. Se nimittäin muutetaan toiseksi nappulaksi, kun se saavuttaa viimeisen rivin. Vaihtoehtoina ovat lähetti, ratsu, torni ja kuningatar. Viimeinen monimutkaisuus liittyy syömiseen. Jos sinun sotilaasi viereen tulee ns. kaksoisaskeleella toisen pelaajan sotilas, voi sen syödä ikään kuin se olisi siirtynyt vain yhden ruudun etenpäin. Ratsu ainoana pelinappulana ”hyppii” muiden nappuloiden yli. Se liikkuu L-kirjaimen muotoisia reittejä ikään kuin menisi ensin kaksi johonkin suuntaan ja sitten vielä yhden oikealle tai vasemalle nappulan näkökulmasta muodostaen suoran kulman. Lähetti on yksinkertainen nappula selitettäväksi. Se liikkuu vinoon niin paljon kuin on tilaa. Lähetti kulkee joko valkeita tai tummia ruutuja pitkin, eikä se voi siirtyä väristä toiseen. Torni on kuin lähetti, mutta liikkuu vaaka- ja pystysuuntaan. Kuningatar taas on kuin sekä lähetti että torni yhdessä, sillä se liikkuu vinoon ja suoraan niin pitkälle kuin on tilaa. Kuningas, pelin tärkein nappula, koska jos sen voittaa voittaa koko pelin, siirtyy niin ikään kuin kuningatar, mutta vain yhden ruudun kerrallaan.

Tämän kaiken lisäksi on olemassa erikoissiirto, nimeltään linnoitus/tornitus. Sen voi tehdä kuninkaalla ja tornilla, joista kumpaakaan ei ole vielä siirretty ja joiden välissä ei ole muita nappuloita, eikä kukaan uhkaa linnoitusalueen ruutuja. Kuningasta voi tällöin yhden ruudun liikeen sijasta liikkua kaksi ruutua torniin päin ja torni hyppää samalla vuorolla kuninkaan yli sen viereiseen ruutuun. Joku huippupelaaja on tosin sanonut, että linnoitus on vain huonoille, mutta se on vain mielipide.